Povećanje dojki je postupak kojim se postojeći volumen dojke povećava ili s vlastitim tkivom ili nekim drugim materijalom, najčešće umetkom za dojke.

Najčešći razlog povećanja dojki je želja za boljim izgledom, ali je česti razlog i rekonstruktivna kirurgija dojke.

DOJKA I SEKSUALNOST U VREMENU I KULTURAMA

Dojka kao pojam ženstvenost i seksualnosti je prolazila različite faze tijekom razvoja društva sa različitim pogledima na “lijepu dojku”. Razne kulture i danas gledaju na dojku različito, ne uvijek samo kroz stupanj razvijenosti društva. Tako je u afričkim plemenima velika dojka pojam plodnosti, izvor obilja hrane za dijete. Kod iste kulture “viseća dojka”je odraz obilnog dojenja puno djece i na nju se gleda sa poštovanjem.

Kult veće dojke i danas postoji u prividno najrazvijenijem društvu kao što je Amerika, ali ne kroz prehranu djeteta, već više kroz samu seksualnost. Naravno da opuštena dojka u istom društvu nije prihvatljiva.

Europske kulture sklonije su srednjoj veličini dojke, modus je kompromis izgleda (seksualnost) i funkcije (dojenje). Danas i u istoj kulturološkoj cjelini veličina i oblik dojke podložan je trendovima mode. Obline su “in”, a s njima sve je više želja za izraženijim bokovima, oblijim stražnjicama, seksi trbuščićima, zamamnijim dekolteima.

Lijepo (u prijevodu seksi) izgledati imperativ je današnjice, on se provlači kroz sve medije i mladoj ženi nije uvijek lako nositi se s problemom malih grudi. Sve mlađe i mlađe djevojke se oblače i ponašaju izrazito senzualno, s time korekcije na tijelu bitno mijenjaju dobne grupe, postaju sve mlađe i mlađe. Iz tog razloga je potrebno puno mudrosti i razuma, ali i edukacije, da se u tome ne pretjera. I danas je punoljetnost osnovni preduvjet za takove zahvate.

Kao što većina žena zna a mlade djevojke uspješno kopiraju starije, izgled većih dojki se može postići na više načina. Grudnjaci koji skupljaju i podižu dojke prema dekolteu, razni umeci koji se stavljaju u grudnjak, ili na samu dojku, grudnjaci sa ugrađenim volumenima, itd . Ipak, za jedan dio žena je to samo privremeno rješenje dok se ne odluči za operacijski zahvat povećanja dojki. Prva povećanja dojki sa implantatima datiraju prije više od 40 godina. Operaciju je uveo američki kirurg Cronin.

Od tada do danas, sve je više žena koje se operiraju, stvorena je velika industrija implantata, onih provjerenih i standardiziranih ali i mnoštvo ilegalnih.

Također je stvorena velika industrija nazvana “Estetska kirurgija” u kojoj je pacijentu teško razlučiti koji tzv. “Estetski kirurg” ima koju specijalizaciju, i kojim dijelovima tijela se smije i zna baviti.

SILIKONSKI IMPLANTATI I MALIGNE BOLESTI DOJKE

Velike stručne studije pokazale su da implantati dojki ne podižu rizik malignog oboljenja dojki. Jedno vrijeme dijagnostika dojke nije pratila trend umetaka ali danas to sigurno nije problem, naročito kod smještaja umecima ispod prsnog mišića.

IMPLANTATI I TRUDNOĆA, DOJENJE

Implantati dojke ne moraju biti problem u trudnoći. Što je umetak manji, opterećenje za dojku je manje. Naravno da to ovisi o tonusu kože, kao i samom bujanju dojke. Ako je volumen prevelik, može doći do pojave strija, koje će sigurno kasnije dovesti do lošijeg izgleda dojki. Iz toga razloga, kod žena koje su rodile mogućnost povećanja dojki su velike. Kod mladih žena koje trebaju roditi treba pažljivo odvagnuti za i protiv i svakako upotrijebiti manje volumene umetaka.

Velika prednost je stavljanje umetka ispod prsnog mišića, što zbog manjeg pritiska na žljezdu, veće stabilnosti dojke, tako i zbog ipak lakše dijagnostike dojke kasnije. Ukoliko u trudnoći jako nabujaju dojke i prijeti pojava jakih strija, moguće je sa relativno manjom intervencijom privremeno odstraniti implantate. Dojenje uz implantate ne razlikuje se bitno od dojenja bez implantata, ipak nije uputno jako dugo dojiti, najbolje je o tome se konzultirati sa svojim pedijatrom.

Nikakvi silikoni ne odlaze u krv djeteta, kao što je svojevremeno bila panika među rodiljama.trudnica_m

  • Implantat ne isključuje trudnoću
  • Dojenje je moguće i uz umetke
  • Posebna njega kože dojki
  • Dojenje DA ali ne predugo
  • Manji umetak – manje rizika
  • Dojenje ne unosi silikon u bebu
  • Uvijek nošenje grudnjaka
  • Izdajanje viška mlijeka
  • Eksplantacija samo izuzetno

ANESTEZIJA

Izbor ovisi o dogovoru pacijenta i liječnika, moguće je zahvat napraviti i u lokalnoj anesteziji ali se ipak često koristi opća anestezija ili kombinacije. Izbor je:

 • Lokalna anestezija
 • Lokalna potencirana anestezija
 • Opća anestezija

BOLOVI

Bolovi su umjereni, nešto jači kod smještaja ispod prsnog mišića, ali u današnje vrijeme izbor dobrih analgetika je veliki, i zajedno sa lijekovima koji opuštaju prsne mišić doista ne predstavljaju problem.

DOB ŽENE I POVEĆANJE DOJKI

Nema gornje granice za povećanje dojke. Više to ovisi o statusu žljezde i kože, što se mijenja sa godinama, ali je jako različito kod svake žene. Donja granica je minimum 18 godina.

OPUŠTENA DOJKA I IMPLANTATI

pov1_mpov2_m

Manja opuštenost dojke, koja se očituje u gubitku volumena u gornjem dijelu dojke, i dobivanjem trbuščića sa donje strane, svakako uz dobar položaj bradavice moguće je ispraviti sa umecima. Oni služe za to da ispune manjak žljezde u višku kože.

Ukoliko je bradavica spuštena ispod horizontalne ravnine brazde ispod dojke, lijepu dojku nije moguće dobiti samo sa umecima. Moguće je povećati dojku i učiniti podizanje (lifting) te dojke, ili ako ima dovoljno volumena samo podizanje dojke.

VIJEK TRAJANJA IMPLANTATA

Današnje generacija implantata ima čvrsti kohezivni gel, čvrstu ovojnicu koja je otporna na mehanička oštećenja ali ima i poseban sloj koji sprječava molekularni izlazak silikona izvan implantata i mogućnosti reakcija na slobodni silikon u tkivu. Dakle, ti su implantati čvršći, stabilniji na vrijeme, nepropusni za molekule silikona. Stara generacija implantata imala je rijetki silikonski gel, jednoslojnu tanku ovojnicu, ti stariji implantati imali su po većini literature predviđeni vijek trajanja deset godina. Sigurno je da današnja generacija implantata ima bitno duži vijek trajanja i prelazi to vrijeme. Važno je napomenuti da se brže mijenja dojka sa implantatima nego implantati. Prije će biti potreba korekcija izgleda dojke nego čista promjena implantata. Danas nije potrebna promjena implantata poslije 10 godina, ukoliko ne postoji neki drugi razlog za operaciju dojke.

IMPLANTATI I MEDICINSKA DOKUMENTACIJA UZ NJIH

Svaki pacijent koji se sprema na povećanje dojki mora znati:

 • Ime i prezime liječnika operatera, njegovu specijalizaciju i užu specijalizaciju,
 • Ime i prezime liječnika anesteziologa koji će voditi anesteziju,
 • Službenu registraciju ordinacije ili poliklinike gdje će se zahvat učiniti,
 • Ime proizvođača implantata koji se planiraju ugraditi, njihovu registraciju u Hrvatskoj.

imp1_mimp2_mNakon operacije mora se dobiti dva posebna Certifikata za umetke sa identifikacijskim brojevima ugrađenih umetaka, zajedno sa markicom koja se tijekom operacije skida sa nutarnjeg pakiranja umetka i lijepi na Povijest bolesti i na certifikate.

To je dokaz da implantati ugrađeni iz tvorničkog pakovanja, imaju porijeklo, imaju dozvoju ugradnje u Hrvatskoj, svoga dobavljača.

Nedopustiva je individualna kupnja implantata od strane pacijenta, jer se primjerice može desiti kiša u transportu, mokre kutije propuste vodu, implantat nije više sterilan, ugradi se i imamo problema. Sa druge strane to je ilegalna trgovine izvan kontrole države.

GARANCIJA ZA IMPLANTATE

Garancija za implantate obuhvaća nekoliko elemenata:

 • Certifikati proizvođača za svaki umetak pojedinačno
 • Račun dobavljača
 • Povijest bolesti ovlaštene ordinacije ili poliklinike (plastična kirurgija, ili opća kirurgija)
 • Račun ustanove gdje je operacijski zahvat učinjen

To znači da proizvođač implantat garantira za proizvod koji je isporučen ovlaštenoj medicinskoj ustanovi od registriranog dobavljača.

Liječnik koji je operirao mora imati specijalizaciju koja obuhvaća dojku, a to je plastični kirurg ili opći kirurg. Estetski kirurg kao specijalizacija ne postoji.

Naravno da garancija ne vrijedi za implantate koji su u Hrvatsku došli nelegalno, tj. nemaju dozvolu korištenja. Nešto poput lažne Vegete, ima pakovanje i izgled ali SMRDI

To su pojave i mogući problemi tijekom ili poslije operacije, s kojima pacijent mora biti upoznat najmanje 24 h prije operacije i mora potpisati suglasnost za taj zahvat.

Nije dovoljna generalna suglasnost, nego za sasvim određeni zahvat.

Neke od mogućih komplikcija uz povećanje grudi silikonskim umetcima su:

Alergijska reakcija: na anestetik ili drugi lijek prije ili tijekom zahvata – konzervativna terapija

Tromboembolijski incidenti: medikamentozna terapija do intenzivne terapije u Intenzivnoj njezi nadležne bolnice.

Infekcija: konzervativna terapija, antibiotici,

Jači bolovi od očekivanih: analgetik po izboru liječnika

Krvarenje tijekom operacije: dulje trajanje operacije, drenaža, nadoknada volumena

Krvarenje u prvih 6 sati nakon operacije: kirurška intervencija, drenaža

Jači otok iza operacije: led, antiedematozna terapija

Hematomi se mogu javiti pred infekciju i tako povećati rizik kapsularne fibroze, stoga je potrebno hematome ili potpuno izbjeći ili odmah liječiti.

Seromi, kao rezultat traume ili prekomjernog poslije operacijskog kretanja, mogu prouzročiti otekline i bol. Liječenje je konzervativno do drenaža.

Prekomjerno oticanje može biti uzrokovano seroznom tekućinom (vidi serome).

Nekroza kože i istiskivanje implantata uzrokovani prekomjernom napetošću kože koja prekriva umetak. Pušači su izloženi većem riziku jer može biti ugrožen protok krvi u koži koja prekriva umetak. Dodatni operacijski zahvati mogu biti neophodni.

Pomaknuće umetka ili trajna bol mogu biti uzrokovani neprimjerenom veličinom ili položajem umetka. Preveliki umetak, kontrakcijska kapsula i iritacija zbog prekomjernog micanja umetka mogu biti uzroci ovih simptoma. Bore (u znanstvenoj literaturi ‘nabori’), rubovi umetaka koji se mogu opipati ili iskrivljenje umetka mogu biti uzrokovani razlikom između veličine umetka i ležišta implantata ili nedostatnim tkivnim pokrivačem.

Infekcije uzrokovane umecima za dojke su vrlo rijetke (0,1114%, Brand, 1993). Ponekad je potrebno vađenje implantata, liječenje, te augmentacija za 6 mjeseci

Kontrakcijska kapsula/fibroza: Stvaranje kapsule vezivnog tkiva oko umetka je normalna reakcija na strano tijelo. Zbog kapsularnog stezanja mogu se promijeniti oblik i položaj umetka. Kod jakih kapsula potrebna je operacija odstranjenja kapsule.

Ruptura ili pražnjenje umetka su apsolutne indikacije za eksplantaciju i zamjenu umetka.

Jači ožiljak od željenog: korekcija za 6 mjeseci

Keloidna reakcija: kortikosteroidi, kompresiona terapija,

Loš izgled, neadekvatan volumen dojke, dislokacija implantata: korekcija poslije 6 mjeseci

ŽELJA ZA VEĆIM GRUDIMA: ŠTO UČINITI PRIJE OPERACIJE:

Ako je želja za većim grudima jača od straha, slijedeći korak je :

1. IZBOR USTANOVE I POTENCIJALNOG OPERATERA

Nazvati telefonske informacije i tražiti brojeve ordinacija ili poliklinika za plastičnu kirurgiju. Još bolje je upitati liječničku komoru, ona zbog toga i postoji.

Ne postoje službene registrirane ordinacije za Estetsku kirurgiju, obično su to ordinacije za ORL ili maksilofacijalnu kirurgiju. Oni se ne smiju baviti kirurgijom dojke i ne treba iz zvati.

Postoje ordinacije za opću kirurgiju koje se bave dojkom i njih se može konzultirati.

2. KONZULTACIJSKI PREGLED

Drugi korak je odlazak na konzultacijski pregled, gdje se upoznaje liječnika koji se bavi tom grupom operacijskih zahvata. Nužno je svakako pitati, a možda i kasnije provjeriti u liječničkoj komori specijalizaciju izabranog liječnik.

“Estetski kirug” kao specijalizacija ne postoji u RH, i kada se neko tako predstavi treba provjeriti licencu u liječničkoj komori.

Slijedi pregled prsnog koša i dojki, mjerenje, foto obrada, kao i procjena željenih veličina s mogućnostima. Izbor veličine grudnjaka.

Dobro je na pregled doći sa jednostavnim čvršćim grudnjakom, jer se umetanjem raznih implantata u grudnjak treba doći do predođbe volumena i oblika dojki , koje pacijentica želi. Treba izabrati vrstu, proizvođača, oblik, volumen, položaj implantata u odnosu na prsni mišić i druge detalje, mjesto ožiljka.

3. PRIJEOPERACIJSKA OBRADA

Obavezan anesteziološki pregled i odluka o daljnjim laboratorijskim obradama pluća, srca, krvi, urina, Kg i Rh faktora i ostalog prema eventualnim bolestima koje ima pacijentica.

4. PRETRAGE DOJKI PRIJE I POSLIJE POVEĆANJA

Prije povećanja dojki neophodno je učiniti palpacijski i ultrazvučni pregled dojki a kod žena zrelije dobi obavezna je i mamografija. Sva druga dodatna obrada čini se po indikaciji liječnika.

Nakon povećanja preporučljivo je svake godine učiniti palpacijski pregled dojki i UZV.

Kod starijih žena intervali mamografija određuje liječnik koji pregledava dojke kao i eventualna maligna anamneza u obitelji.

VRSTE IMPLANTATA KROZ VRIJEME

sil1_mOd prvih početaka proizvodnje umetaka za dojke, čitav niz materijala se promjenio, implantati su postali sve bolji. Profiliralo se desetak jakih proizvođača čiji su proizvodi približne kvalitete. Uz njih se kao i u svim drugim proizvodnjama pojavili umetci koji nemaju sigurno porijeklo, kvalitetu. Bitno su jeftiniji.

Pacijentu nije lako odlučiti koji su umetci dobri jer mu informacija nije dostupna. Najvažniji podatak je ime proizvoda i registracija u Hrvatskoj. To znači da je implantat prošao sve testove prije registracije.

Teško je nabrojati koliko je različitih materijala do sada korišteno kod izrade umetaka, ali ipak u zadnja 2 desetljeća tehnologija proizvodnje se koncentrirala na 3 razvojna pravca: Ovojnice, punila i oblika umetka

OVOJNICE IMPLANTATA

sil2_mTako su se u početku koristile glatke ovojnice koje i danas imaju svoju primjenu ali rijeđe. Nekad su bile tanke, jednoslojne, porozne za male molekule tekućeg silikona, koji je mogao proći van. Nisu dobro zadržavale oblik, sklone su gužvanju i stvaranju nabora u dojci koji se pipaju ili vide.

sil3_mDanas se najčešće koriste struktuirane (hrapave) ovojnice koje imaju dva sloja, mnogostruko smanjuju neke komplikacije, posebno kapsularnu kontrakturu. Ovojnica je čvršća i bolje drži oblik umetka, manja je mogućnost nabora i deformacija.

Kemijski sastav te ovojnice se dalje razvijao, te je relativni novitet poliuretanska ovojnica, kao i ovojnice sa Titanijumom, koje su u završnoj fazi testiranja.

PUNILO IMPLANTATA

sil4_m sil5_m sil6_m

Punila su se razvila u dva glavna pravca,

Jedan su silikonska punila, koje je od početka bilo rijetko, sklono prolasku membrane. U slučaju puknuća ili mehaničke ozljede implantat bi migrirao u neposrednu okolinu, sa tendencijom promjene položaja. Vrlo se teško uklanjao iz tkiva. Vremenom je tehnologija proizvela gusti kohezivni gel, koji i sam bez ovojnice zadržava oblik. Time se dobiva konstantniji oblik ali i bitno smanjena mogućnost izlaska punila kroz ovojnicu. Takvi implantati zadržavaju cjelinu i ako se ovojnica ozljedi, moraju se promijeniti ali nema velikih razlijevanja silikona po tkivu.

sil7_mDrugi pravac razvoja punila stvorio je implantate koji se tijekom ugradnje napune otopinom soli do željenog volumena. Prednost im je velika kod endoskopske operacijske tehnike, kao i kod žena koje imaju strah od silikona pa je to praktično jedina mogućnost. Oni su duže vrijeme bili jedini dozvoljeni za estetsko povećanje dojki u SAD-u, gdje je vladao moratorij na silikonske umetke. Naknadno su učinjena velika istraživanja, koja su pokazala neškodljivost silikonskih umetaka. Sada su ponovno dozvoljeni i u SAD-u.

Razvila su se i neka druga punila koja nemaju praktičnu upotrebu a neka su se pokazala potencijalno štetnim, kao sojino ulje.

OBLICI IMPLANTATA

sil8_mKod oblika umetka najčešće se koriste tri dizajna:

 1. Standardni, koji je diskoidan, nešto širi i niži profilno, simetričan.
 2. Povišeni profil je uži ali nešto viši, također simetričan
 3. Anatomski oblik je kao suza i kod ugradnje na gornjoj strani ima blagi prijelaz i manju vidljivost u dekolteu. Posebno dobro popunjava dio dojke iznad i.m. brazde.

Razvili su se i posebni umetci koji se mogu nadograđivati jedan na drugog, kao i posebne narudžbe gdje se implantati izrađuju prema sadrenim odljevcima.

Svaki oblik ima svoje, ne tako oštro određene indikacije, te je potrebna edukacija i iskustvo operatera koji zajedno sa pacijentom definira vrstu, volumen, oblik. Naravno da je neprocjenjiva pomoć računalo koje sve to znatno olakšava i pomaže pacijentu vizualizirati buduće grudi.

VOLUMEN IMPLANTATA

Kreću se od nekoliko desetaka ml do 600 ml. Najčešće se koriste volumeni od 200 do 400 ml, a sve više od toga je rjeđe.

Važno je napomenuti da ljepotu dojke daje i volumen i oblik. Pretjeranim volumenom narušavamo oblik, a naravno utičemo i na ukupno zdravlje, npr. probleme sa kralježnicom.

GRAĐA TIJELA I IZBOR IMPLANTATA (VOLUMEN I OBLIK):

Jako je važna visina i mišićna građa pacijenta, debljina kože i potkože, količina masnog i žljezdanog tkiva dojke.

Prsni koš je presudan u odlučivanju o obliku umetka, tako će uvučeni prsni koš sa lošim držanjem pacijentice, zahtijevati jači bočni profil umetka da bi se dobio vizualni dojam povećanja dojki. Široko prsni koš pogodan je za široke implantate, ali i tu ima dosta odstupanja.

Anatomski umetci dobro ispravljaju manje nedostatke u obliku dojki, pa čak i manju opuštenost kože dojki.

Naravno da se oblik umetaka bira i po mjestu gdje će se umetak staviti: iznad ili ispod prsnog mišića. O tome kasnije.

OPERATIVNE TEHNIKE

op1_mKlasična tehnika je još uvijek najčešća, jer se kroz relativno mali rez od nekoliko centimetara, pod kontrolom oka odlično ugradi implantat. Ožiljak je minimalan i nakon 6 mjeseci slabo vidljiv.

Za umetak koji se ugrađuje potrebno je dobro pripremiti ležaj implantata, inače se može desiti da umetci kod ležanja budu u pazuhu, a razmak u dekolteu bude jako veliki.

op2_mAko se stavlja umetak ispod mišića, kroz isti pristup se odigne prsni mišić, proširi se mjesto za umetak. Ponekad se za dobar izgled koriste test umetci pa se ugrađuje najbolji umetak.

op3_mEndoskopska tehnika je rjeđa a sastoji se u tome da se kroz male rezove uvede kamera i poseban cjevasti instrument kroz koji se pod kontrolom oka postavi umetak.

Najčešće se radi o umetku koji se puni otopinom soli. Svi pristupi su mogući.

SMJEŠTAJ IMPLANTATA

op4_mMogućnosti smještaja umetaka su iznad ili ispod prsnog mišića.

Prednosti jednog ili drugoga nisu potpuno jasno razgraničeni, ali na primjer ako žena ima oskudno tkivo žljezde i tanku kožu, stavljanje implantata ispod mišića sigurno smanjuje vidljivost umetka, osigurava skladniji dekolte, daje dojku sa nešto umjerenijim profilom.

op5_mJako je važno da taj smještaj smanjuje rizik od stvaranja jake ovojnice oko implantata sa deformacijom dojke, i bolovima.

Ipak, operativna tehnika je nešto složenija, postoperativni oporavak nešto duži a bolovi ponekad jaći.

OPERACIJSKI PRISTUPI

Četiri su osnovna pristupa (reza) za povećanje dojki implantatima ovisno o:op6_m

 • Veličini dojke i areole
 • Pacijentica rodila ili nije rodila
 • Status kože i masnog tkiva dojke
 • Veličini umetka
 • Smještaju umetka
 • Načina oblačenja i želje pacijentice
AKSILARNI PRISTUP (PAZUŠNI NABOR)

si1_m si2_mRelativno je jednostavan kao tehnika, kada se radi o manjim umetcima rezultati su odlični.

Nedostatak je što je teško tim pristupom dobro smjestiti implantat ispod mišića, osim endoskopski.

Češće su dislokacije umetka prema pazuhu. Danas ga jedan dio žena ne preferira jer je ožiljak vidljiv kada se nose lagane majice, večernje haljine i slično.

PERIAREOLARNI (RUB DONJE POLOVICE AREOLE)

si4_m si3_mDanas je najviše u trendu, obuhvaća do polovine opsega granice areole (smeđeg polja oko bradavice) Vrlo je malo vidljiv i to samo u toplesu. Daje optimum za bilo koji smještaj implantata. Treba biti oprezan kod male areole zbog mogućeg dugog gubitka ili slabljenja senzibiliteta bradavice.

Pristup daje optimum za odličan dekolte, dobro popunjenu brazdu ispod dojke.

Kada je razlika u veličini dojke bitna, u manju se može staviti veći implantat, ili se veća dojka smanji liposukcijom.

Periareolarna augmentacije: detalj ožiljka

op7_m

 • Granica tamnog polja areole i kože dojke
 • Opseg polovine kruga
 • Slabo uočljiv
 • Slabo ili nikako se ne može osjetiti prstima
 • Kod velike areole rez manji od polovine
 • Kod manje spuštene dojke moguće je kroz taj rez učiniti manji periareolarni lifting.
SUBMAMARNI (ISPOD DOJKI )

a1_ma2_mJedno vrijeme je bio jako moderan, nešto je vidljiviji, ali daje maksimalni komfor operateru. Također, kod iznimnih situacija tijekom trudnoće, osigurava lako privremeno odstranjenje implantata do završetka dojenja. To se čini u iznimnim situacijama kada bi jako bujanje dojke moglo dovesti do pojave strija i gubitka tonusa kože. Cilj je da dojka poslije dojenja izgleda lijepo.

 • Ožiljak je moguće poslije 6 mjeseci dodatno korigirati
 • minimalni grudnjak ga pokriva
 • ne remeti donju konturu dojke
 • mogu se staviti i jako veliki umetci
UMBILIKALNI (KROZ PUPAK)

Spada u rjeđe pristupe, implantat se uvodi pod kontrolom endoskopa, koristi se implantat koji se nakon smještaja puni sa otopinom soli.

Danas se koriste svi pristupi, ali treba znati da nema reza bez ožiljka, te nastojimo da se on nalazi na najmanje uočljivom mjestu. Ipak rez treba osigurati optimalni pristup za stavljanje umetka.

VIDLJIVI OŽILJCI

Odgovaraju pristupima, treba znati da nema reza bez ožiljka, samo su neki manji, a neki veći. Jednim dijelom ovise o poziciji, drugim o vještini operatera, korištenim šavima, ali svakako i reakciji pacijenta.

Posebno se bojimo pojačane reakcije na traumu koja se zove keloidna reakcija kada ožiljci sami po sebi rastu iznad razine kože. To može biti značajni problem i treba ga ozbiljno liječiti. Ako pacijentica sama ima ili u obitelji postoji takav problem najbolje je da se ne odlučuje na operacijski zahvat.

BOLOVI

Bolovi su umjereni, nešto jači kod smještaja ispod prsnog mišića, ali u današnje vrijeme izbor dobrih analgetika je veliki, i zajedno sa lijekovima koji opuštaju prsni mišić doista ne predstavljaju problem.

POSLIJEOPERACIJSKI TIJEK

 • Poslijeoperacijski boravak u ustanovi mora biti najmanje 6 sati iza operacije.
 • Izostanak sa posla ovisno o vrsti posla od 5-10 dana.
 • Ne voziti auto najmanje 48 sati iza opće anestezije.
 • Mirovanje sa podignutim uzglavljem kroz 3 dana, dalje postepena mobilizacija
 • Izbjegavanje vježbanja gornjih dijelova tijela 4 tjedna a trbuha 2 tjedna.
 • Analgetika po uputi liječnika kroz tjedan dana
 • Kod smještaja implantata ispod mišića kroz 5 dana preparat za relaksaciju prsnog mišića.

 

a3_m

 • Hepatrombin na modrice ispod dojki.
 • Masaža dojke po uputi operatera.
 • Odstranjenje šava poslije 7-10 dana.
 • Mast protiv ožiljaka poslije 10 dana.
 • Augmentacijski grudnjak nositi stalno kroz 6 tjedana.

PRVI IZLAZAK SA NOVIM DEKOLTEOM

Želja za izlaskom operirane žene u javnost često je velika, čak i veća od straha. Ponekad se može sresti pacijenticu 2 tjedna iza operacije na nekom koktelu sa jako podignutim grudima u seksi grudnjaku. To je svakako neprihvatljivo, jer postoji opasnost da implantati ostanu visoko smješteni.

Važno je napomenuti da augmentacijski grudnjak ne podiže grudi, već spušta implantate dolje, popunjava brazdu ispod dojke.

Ipak, uz puno opreza, poslije 3 tjedna moguće je izaći u javnost bez steznika, ali svakako s nekim grudnjakom koji drži dojke bez podizanja, iznimno kroz par sati.