Croatian English French German Portuguese Russian Spanish

Allergan-McGhan, Mentor, Polytech, Silimed

Najlakše se odlučiti za povećanje grudi, u recesiji nešto teže, ali ipak je to najlakši dio priče.

Nakon te odluke slijedi pravi horor u izboru klinike za plastičnu kirurgiju, operatera - licencirani plastični kirurg, ustanove - licencirana ustanova za plastičnu kirurgiju, proizvođača implantata, oblika implantata, garancija za implantate, osiguranja povećanja grudi itd. Država preko svojih institucija više odmaže nego pomaže.

Prve zabune unose direktne ili indirektne reklame proizvođača implantata po medijima, internetu, stručnim skupovima liječnika itd.

U nekima se s mjesta vodećih ljudi nekih državnih klinika pojedini brend preferira kao jedini. Primjer je tvrdnja da je anatomski implantat jedne kompanije najbolji za sve indikacije. Čista neistina. Iza takvih stavova stoje multinacionalne kompanije koje zbog profita beskrupulozno stimuliraju neke liječnike za takve istupe.

Taj rat informacijama i dezinformacijama s povećanjem grudi često plate pacijenti zdravljem, jer pretpostave informaciju iz medija ili interneta savjetu liječnika, naravno isključivo plastičnom kirurgu kojemu su dale povjerenje za operaciju. Zadnji primjeri u Hrvatskoj sa sumnjama na korupciju u izboru lijekova tek su vrh sante leda. 

Nepobitne činjenice su da u Hrvatskoj na legalnom tržištu imamo 4 tvrtke koje proizvode umetke. Sve su dobre, sve su registrirane i imaju dozvolu ugradnje. Po abecedi nabrojene: ALLERGAN-MCGHAN, MENTOR, POLYTECH, SILIMED. 

Svaka ima svoje prednosti i mane, bitnih razlika u kvaliteti nema. Neke vode po prodaji u raznim dijelovima svijeta, neke rade ogromne serije implantata, druge limitirane serije, sve su visoke klase.

Uvijek se trebaju komparirati dozvole po Američkim i Europskim standardima, tj dozvolama za upotrebu. Kao BMV, Mercedes, Audi, za svakoga je drugi bolji. 

Kod izbora implantata poštujem želju upoznatog pacijenta, ali uz moj savjet o nekim užim izborima. 

Često kompanije vrlo agresivno propagiraju doživotne garancije za implantate, a s druge strane prodaju svoje tzv. „najbolje umetke" po ordinacijama koje uopće ne smiju raditi augmentacije dojki. U tim ustanovama rade specijalisti za kirurgiju glave i vrata ili specijalisti za uho grlo nos. 

Na upite veleprodajama zašto se to čini, distributeri kažu da je to nalog zastupnika implantata. Zastupnici se opravdavaju da je to politika farmaceutske kompanije koja ih proizvodi i ako ne ispune brojčanu kvotu prodanih implantata neće im produljiti ugovor o radu. 

Nešto slično je bilo i s PIP implantatima za grudi. Kompanija koja je proizvodila do tada prosječno dobre umetke, odjednom je htjela povećati zaradu, ubacila tehnički silikon u umetke, a nitko od državnih tijela nije kontrolirao proizvodnju. Rezultat je desetci tisuća nesretnih žena. Još uvijek nije definiran krivac, sankcije, obeštećenja pacijenticama. 

Slično kao i tekući silikon koji su neki naši „najbolji estetski kirurzi" desetak godina injektirali pacijentima u usta, nagrdili ih za cijeli život. Sve o tome pod: Povećanje usana

Hrvatske pacijentice koje su operirane u inozemstvu same su plaćale svoje zahvate odstranjenja tih umetaka, a Državno odvjetništvo nije odobrilo analize toksičnosti odstranjenih PIP implantata u MUP ovom forenzičkom laboratoriju. 

Stiče se dojam da su zapravo velike farmaceutske kompanije beskrupulozne, gdje god im to dozvole lokalni uvjeti. Jedan od primjera je veliki proizvođač umetaka koga je do nedavno zastupala tvrtka sa sjedištem u Sloveniji. Isti implantat se u Sloveniji isporučuje samo u ustanove za plastičnu kirurgiju Slovenije, a s druge strane u Hrvatskoj se isporučuje i u ordinacije koje nemaju legalno registriranu plastičnu kirurgiju. 

Što se ne smije u Sloveniji, može se u Hrvatskoj, jer po njihovim tumačenjima „nije zabranjeno". A taj stav je u Hrvatskoj poznat već 21 godinu, jer su se tako opravdavali liječnici koji su masovno ušpricavali mladim ljudima tekući silikon u usta. 

Često su na televiziji govorili "nigdje nije napisano da je tekući silikon u Hrvatskoj zabranjen za aplikaciju u usta". Trebalo je puno godina istraživanja, znanstvenih skupova, operiranja i javnih istupa da bi pacijenti shvatili bit: „Nije u Hrvatskoj dozvoljeno koristiti sve ono što nije zabranjeno, već samo ono što je izrijekom dozvoljeno". 

Država nije reagirala, žrtava je mnoštvo, neke su i umrle pod tužnim i nesretnim okolnostima vrlo mlade. 

Sve o silikonima usana, silikonskim usnama, pisanja, tv emisije na stranici Barbel pod: Povećanje usana

Kontakt informacije

Adresa:

Poliklinika BARBEL

Dragutina Hirča 1

10000 Zagreb

Telefon:

+385 (1) 23 06 100

Fax:

+385 (1) 23 06 300

e-mail:

info@barbel-plasticsurgery.hr

Hotmail.com Error

Zbog nama nepoznatog razloga Poliklinika Barbel nije u mogućnosti odgovarati na e-mail poruke koje dolaze s hotmail.com poslužitelja.

Molimo Vas da nam e-mail poruke ne šaljete s hotmail.com servisa nego nekog drugog kako bi bili u mogućnosti odgovoriti na istu.

Hvala na razumijevanju

Radno vrijeme Poliklinike BARBEL

od 9 do 16 sati

Operacijski dani: Ponedjeljak - Četvrtak

Ambulantni dan: Petak

(uz prethodnu telefonsku predbilježbu)

Ostalo prema dogovoru.