Croatian English French German Portuguese Russian Spanish

Uvodne napomene

U zadnje vrijeme se u Hrvatskim medijima često piše o injekcijskoj lipolizi, kao nadopuni ili zamjeni liposukcije.

Aktualnost teme se vidi po mnoštvu članaka u dnevnim i tjednim novinama. Nešto slično se pamti, kada se pisalo o silikonskom povećanju usana, kao jedinstvenoj i novoj metodi, trajno rješenje za senzualna i lijepa usta.

Tisuće mladih ljudi, dijelom maloljetnih, je tragom tog bombardiranja ljepotom, ostalo nagrđeno. Posljedice i danas trpe tisuće mladih ljudi u Hrvatskoj. U ono vrijeme, kada se pisalo tako lijepo o silikonu za povećanje usana, on je već bio u SAD-u zabranjen. Ne samo za povećanje usana, već i proizvodnja i reklamiranje.

Za naše pacijente je povećanje usana silikonom, prema pisanju dijela tiska bilo u isto vrijeme novo, jednostavno, vječno, i naprosto dobro. Nešto slično, kao sadašnji napisi o injekcijskoj lipolizi sa preparatom koji se zove Lipostabil.

Kako se u tekstovima napominje kako "revolucionarni brazilski tretman" uklanja masno tkivo lako i jednostavno, zamjenjuje liposukciju, treba nešto komparativno reći o jednom i drugom, kao i uopće o drugim postupcima sa masnim tkivom, da bi potencijalni pacijent mogao sam donijeti odluku kojoj metodi poklanja povjerenje, jer nažalost iskustva pokazuju da neki liječnici ne vrše svoju obvezu objašnjenja pacijentu, što bi najbolje bilo za rješavanje njegovog problema.

Čini se po prošlim iskustvima, da takvi liječnici, niti nemaju nikakve zakonske ni profesionalne odgovornosti, kada na pacijentu eksperimentiraju za novac i primjenjuju nešto što nije dozvoljeno.

Tkivo koje je predmet našeg interesa je masno tkivo, te prije svega treba nešto reći o njemu, kao i odnosu masnog tkiva prema koži koja ga pokriva. Sve to, kao i godine, status tijela, diktiraju način na koji se može postići željeni cilj.


1-mMasno tkivo spada u vezivna tkiva, dakle tkiva koja povezuju više diferencirana tkiva. Građeno je od masnih stanica, MASTOCITA, u čiju citoplazmi se akumulira mast. Broj masnih stanica i njihov raspored u tijelu i raznim tkivima je i genetski određen, masne stanice se ne umnožavaju. One samo povećavaju volumen taloženjem masti u sebe. Zajedno sa tom masti talože se i neke štetne tvori koje je organizam stvorio ili ju "pokupio" iz okoline.

2-mSvi postupci koji uklanjaju masno tkivo moraju voditi računa o tim nataloženim tvarima i velika je razlika da li ih uklonimo sondom zajedno sa masnim stanicama, ili masne stanice otopimo, te se te štetne tvari oslobode po tijelu, kao kod lipolize. Među najopasnije spadaju dioksini, o čemu će vjerojatno nešto reći toksikološko zavod RH.

Masno tkivo koje se odstrani liposukcijom, sadrži malo krvi, većinom su to grozdovi masnih stanica, dijelom cijelih, dijelom oštećenih, sa cjelokupnim sadržajem. Kod dobre liposukcije moguće je takvu mast i transplantirati, da bi se "primila" na nekom drugom mjestu.

aspi-mMasne stanice su organizirane u režnjiće, lobuluse, koji su pregrađeni sa čvrstim vezivnim tkivom, septima, kroz koje prolaze krvne žile, za opskrbu masnih stanica. Njihov volumen ovisi o unosu masnih kiseline, tj. masne stanice se ili debljaju ili mršave.

mt-mOne se ne umnožavaju.

Iz toga razloga, sve metode kojima smanjujemo broj masnih stanica, su uspješne za smanjenje nakupine masnog tkiva na jednom mjestu, trajno.

Naravno, da je najbolji način potrošnjom, tj. fizičkom aktivnošću, potrošiti rezerve masti u masnim stanicama, ali je to nažalost, ponekad više utopija nego realnost.

Pred plastičnu kirurgiju se postavlja zahtjev: pomoći sada, a ne postavljati često nerealne zahtjeve, pred pacijenta, čija volja i motivacija, nisu dovoljno jaki da riješe sami taj problem. Možemo u tim slučajevima reći, da bi jedan korektivni zahvat mogao, uz fizičku promjenu, uticati i na mentalni sklop pacijenta, te on promjeni navike, uvede vježbe, smanji količinu hrane, itd.

Masno tkivo unutar jednog režnjića, ograđenog vezivnim tračcima, rastom masnih stanica, povećava volumen unutar jednog malog područja iznad mišića. Sa strane nakupine masnih stanica su vezivne pregrade, septe, a sve skupa pokriva koža.

5-mMasno tkivo buja, tračci se napinju i masno tkivo izbočuje kožu, nastaju naravnine, a uvučenja vezivnih tračaka daju izgled "narančine kore". Često se govori tada o celulitu, ili koristi izraz" celulitis".

Zapravo je to sve nabujalo masno tkivo, isti broj masnih stanica napunjenih masti, a sputano vezivom. Dokle god su vezivni tračci elastični i mogu se istezati koliko to rastuće masno tkivo zahtjeva, imamo jaču konturu, ali nema neravnina. Čim se pregrade napnu prema van do krajnjeg istegnuća, a masno tkivo i dalje buja, nastaje "narančina kora".

6-mRadi objašnjenja liposukcije i važnosti nošenja elastičnog steznika, treba znati da nakon uklanjanja dijela masnog tkiva, vertikalni vezivni tračci više nisu napeti, a kod većih liposukcija postanu i jako "labavi". Da bi im se dala mogućnost da se tijekom vremena skrate, nosi se steznik koji pritisne kožu uz mišiće i elastična vlakana prolaskom otoka ostaju u tako skraćenom obliku. Naravno da je za to potrebna mladost i svježina kože i potkože ali i njega kože prije liposukcije i poslije. Liposukcijski steznik se nosi 6 tjedana


Nekada je odnos kirurga prema masnom tkivu bio isključivo okrenut prema problemima, kako ga ukloniti, kako izbjeći infekcije, i slično.

Danas uz sve to, čega se i dalje bojimo, ipak je plastična kirurgija otišla znatno naprijed i razvila sve suptilnije metode uklanjanja masnog tkiva, ali i sve druge upotrebe masnog tkiva.

Naročito se puno pažnje posvećuje pripremi masnog tkiva za uklanjanje, jer se želi ukloniti što više cijelih masnih stanica

Liposukcija

7_m(usisavanje masnog tkiva sa malim cjevčicama pod negativnim tlakom)

rk_mSpada u standardizirana metode uklanjanja masnog tkiva, bilo kao samostalna operacija oblikovanja tijela.

Važno je napomenuti da se liposukcija, dijelom koristi za korekciju oblina ljepote, ali je njena veća važnost kao uvod ili završetak mnogih teških rekonstruktivnih zahvata. Primjer je ranjenik iz Domovinskog rata, koji nije mogao stati na svoje proteze i fizički se aktivirati, dok mu nije učinjena liposukcija.

9-mPosve su druge situacije kada se liposukcija radi kao dio mnogih drugih operacija, koje bi danas bile nezamislive i puno kompliciranije. Primjer je smanjenje velike dojke liposukcijom, sa ili bez redukcije kože, ako je žena mlada. Drugi primjer je liposukcija kod abdominoplastike, ili liftinga natkoljenica itd.

10-mLipotransfer

(preseljenje masnog tkiva sa jednog mjesta na drugo)

Masno tkivo se može na mjestu gdje ga ima previše uzeti i preseliti na drugo gdje ga nedostaje. Operacijska tehnika se zove lipotransfer i naročito se često koristi kod lica.

 

Lipofiling

11-mAko blizu mjesta gdje trebamo aplicirati masno tkivo nema davajuće regije, masno tkivo se može iz nekog standardnog depoa, kao što je trbuh ili podbradak, uzeti i nakon posebne obrade upotrijebiti za nadoknadu volumena gdje god to želimo.

Npr, možemo masno tkivo iskoristiti za povećanje volumena usana, ili jagodice i dr.

Dermolipektomija

Ako se dio masnog tkiva kao cjelina ukloniti kirurški, sa ili bez kože iznad, govorimo o lipektomiji ili ako je s kožom, dermolipektomiji.

Primjer su svi veliki liftinzi trbuha, nadlaktica, natkoljenica i dr.

12-m 13-m 15-m

Time se često uklanja koža koja je oštećena strijama i zapravo uz kozmetski efekt time pacijenticu rješavamo velikih zdravstvenih problema.

Funkcionalno uklanjanje masnog tkiva

Treba napomenuti da se masno tkivo sa pojedinih mjesta ne uklanja samo iz razloga oblikovanja, već i liječenja teških posljedica nekih oboljenja.

14-mPrimjer su "Buljave oči" kod bolesti štitnjače, gdje hipertrofirano masno tkivo iza oka izbočuje očnu jabučicu, nateže očni živac i stvara čitav niz problema sa vidom, čak i sljepoću. Estetika je ovdje bitna ali nije najvažniji razlog za tešku i složenu operaciju.

U zadnjih dvadesetak godina prof. dr. Neven Ollivari, Hrvat, do nedavno šef klinike za plastičnu kirurgiju Wesellingu, Njemačka, razvio je jedinstvenu metodu gdje se kirurškom smanjenjem masnog tkiva iza oka smanjuje buljavost, kao i problemi sa vidom. Zove se "Transpalpebralna dekompresija orbite" i autor ovoga teksta se nada da će uskoro i tu složenu operaciju uvesti u operacijski program Poliklinike Barbel.

Prikazana slika nije učinjene u Barbelu, već tijekom edukacije dr. Kinčla kod prof. Ollivarija. Na primjeru slike vidimo jaku izbočinu očna jabučice od nabujalog masnog tkiva kraj i iza oka. Kako se masno tkivo ne množi, njegovom operacijskom redukcijom se očna jabučica vraća natrag u očnu šupljinu onoliko milimetara koliko je mililitara masnog tkiva uklonjeno iza oka. Veliki dio tegoba smanjuje se bitno unutar 2 tjedna.

Lipoliza

"REVOLUCIONARNA"

"NOVA TEHNIKA U HRVATSKOJ"

"ZAMJENA ZA LIPOSUKCIJU"

"LAKO, BEZBOLNO, JEFTINO"

"RADI SAMO JEDAN ILI 2 LIJEČNIKA U HRVATSKOJ"

Postupak koji je naveden ne radi ni jedan plastični kirurg u Hrvatskoj.! Postupak se ne radi niti na jednoj državnoj klinici. Preparat koji se koristi nije registriran u Hrvatskoj. Već imamo žrtve!!!!!

Marketing je sličan marketingu tekućeg silikona od 1991 pa nadalje. Ista reklama, isti autori, mijenjaju se samo pacijenti - žrtve. Komora i Ministarstvo zdravstva ponovo se ne javljaju na vrijeme, unatoč upozorenju. Društvo za plastičnu kirurgiju šuti, a ima obvezu reagiranja zbog zaštite pacijenata.

Detaljnije po zasebnom temom: Lipoliza

Kontakt informacije

Adresa:

Poliklinika BARBEL

Dragutina Hirča 1

10000 Zagreb

Telefon:

+385 (1) 23 06 100

Fax:

+385 (1) 23 06 300

e-mail:

info@barbel-plasticsurgery.hr

Hotmail.com Error

Zbog nama nepoznatog razloga Poliklinika Barbel nije u mogućnosti odgovarati na e-mail poruke koje dolaze s hotmail.com poslužitelja.

Molimo Vas da nam e-mail poruke ne šaljete s hotmail.com servisa nego nekog drugog kako bi bili u mogućnosti odgovoriti na istu.

Hvala na razumijevanju

Radno vrijeme Poliklinike BARBEL

od 9 do 16 sati

Operacijski dani: Ponedjeljak - Četvrtak

Ambulantni dan: Petak

(uz prethodnu telefonsku predbilježbu)

Ostalo prema dogovoru.