Croatian English French German Portuguese Russian Spanish
Oblik tijela

01a-m 01b-m

Oblik tijela određen je okolinom i nasljeđem. Pod okolinom mislimo na: uvjete života, prehrane i tjelesne aktivnosti, kozmetologiju ali i plastičnu kirurgiju. Tek se nazire početak utjecaja na genetiku nasljeđa, što otvara velike dubioze, ali je utjecaj genetike na okolinu, a time i na čovjeka, već odavno prisutna, primjerom kroz ishranu i drugo.

Seksualnost tijela kroz vrijeme i kulture

Oblik tijela za koji danas mislimo da je idealan, kako kod žena, ali i muškaraca, nije oduvijek bio takav. I ne u svim kulturama.

Povijesno

01c-mKroz povijest su se mijenjali stavovi, seksualnost tijela prolazila je različite faze. Ono što je danas ideal, nekada ne bi ni ušlo u uži izbor. Podsjetimo se vremena Tvigi, anoreksične mršavice, bez grudi i stražnjice, kao ideala ljepote. Početkom 21 stoljeća, ponovo se vraćaju obline, i prije deset godina Jennifer Lopez bi bila "debela" a sada je za mnoge muškarce, ali i žene ideal ljepote. Nešto slično je vladalo i kod nas u Europi, primjer je Rubensova ljepota 1152 godine, gdje bi obline tadašnje Venere danas nazvali"celulitične".

Kulturološki

02-mSa druge strane, i danas u raznim kulturama svijeta različito se gleda na ljepotu tijela.. Tako je u nekim kulturama, opuštena dojka, simbol plodnosti, pojedinim kulturama je "debela žena" zdrava i lijepa, tražena. Nešto slično je i sa muškarcima, primjer su "sumo borci", koji po nekim poimanjima predstavljaju pojam muževnosti, ljepote, snage. Ipak je činjenica da ti "zdravi i crveni muškarci" imaju bitno skraćen životni vijek. Debljina je smrtonosna bolest, stoga ćemo pod posebnom temom reći nešto detaljnije o tom svjetskom problemu u posebnom poglavlju.


02b-mLiposukcija, kao samostalna operacija ili tek postupak u plastičnoj kirurgiji, velika je tema, pokušat ćemo je pojasniti na što jednostavniji način. Sastoji se od usisavanja masnog tkiva iz područja gdje ga ima u suvišku, tankim metalnim cjevčicama. U te dijelove tijela se, prije usisavanja pod tlakom ubrizgava posebna otopina koja ima svrhu olakšati liposukciju, zatvoriti manje krvne žile , kako poslije liposukcije ne bi bili veliki hematomi po tijelu. Te male metalne cjevčice imaju različite otvore, specifične za vrstu liposukcije koja se radi i dijelove tijela. Vještina i kvaliteta liposukcije jednim dijelom ovisi svakako o iskustvu operatera i poznavanja anatomije ,a u drugom dijelu, velike manualne spretnosti, jer o njoj ovisi hoće li površina poslije liposukcije biti ravna i da li će kontura koju smo željeli smanjiti, biti glatka ili sa velikim udubinama i sl. Svakako da liposukcija danas spada u najčešće postupke u plastičnoj kirurgiji, bilo kao samostalna operacija, ali i kao pomoćna metoda u nizu operacijskih zahvata. Može se reći, da je usvajanjem liposukcije mnogo toga postalo lakše kod drugih korekcija i zapravo je čudno kako se prije i moglo bez nje. Često radimo liposukcije pojedinih regija, ali i cijelog tijela. Kao pomoć nam koristi npr kod: liposukcije ginekomastije (povećanih dojki kod muškaraca), slabina i leđa kod abdominoplastike, podbratka kod face-liftinga i mnogih drugih operacija.

03-mTreba spomenuti da liposukcija nije metoda mršavljenja, već oblikovanja tijela, ali unatoč podijeljenim stajalištima, kod ekstremnih debljina, gdje su iscrpljene druge mogućnosti skidanja tjelesne težine, a pacijentu otežava rad srca i ometa disanje, prihvatljiva je umjerena redukcija težine što poboljšava kvalitetu života, i/ili spašava goli život u najtežim situacijama. Kod takvih pacijenata poslije oporavka, i poboljšanja kardiorespiratorne funkcije ide se na slijedeću redukciju težine, sve dok se ne postignu fizički i psihički uvjeti za postavljanje prstena na želudac koji reducira ishranu. Naravno, kao posljedica ostaje višak kože koji se mora urediti liftingom toga dijela tijela, kada to stanje pacijenta dozvoli.

Liposukcija - oblikovanje ili mršavljenje?

Liposukcija nije mršavljenje, ali dobro izabrani pacijent nakon liposukcije, poslije više mjeseci, primjetit će pad tjelesne težine. Iz toga razloga treba napomenuti neprocjenjivu važnost fizičke aktivnosti, i režima prehrane prije liposukcije i poslije nje. Istina je da se kod mršavljenja, više gubi masnog tkiva iz nekih lokalizacija koje nam nisu prioritetne, a neka od onih "važnih mjesta" ide sporo, i teško. To su mjesta za liposukciju. Uvijek je prisutna dilema, oko toga, da li je liposukcija bolja prije mršavljenja ili poslije. Radi se o tome da dijeta smanjuje masno tkivo kože, te ako pacijent prije jako smršavi za operatera je bolje vidljiv sloj , tj. nakupine na tipičnim mjestima koje treba oblikovati. Sa druge strane je time i vidljiviji svaka manja depresija ili zaostatak masnog tkiva koji malo manje vješt operater ostavi ili previše ukloni. Kao i u drugim područjima plastične kirurgije, velika je uloga iskustvo i vještina operatera, koji pod svojom rukom mora osjetiti i dozirati koliko će masnog tkiva sa kojeg mjesta ukloniti. Priučeni liječnici ponekad mogu ostaviti takve rupe i kanale, koje je vrlo teško kasnije ispraviti.

Liposukcija i specijalistička struka

Liposukcija je samo jedna od metoda u plastičnoj kirurgiji. Posve je svejedno je li to plastično rekonstrukcijska operacija, ili nešto iz područja "Estetske kirurgije". Plastični kirurg mora vladati svojom strukom suvereno, da bi se upustio u delikatno područje "Oblikovanja tijela". Razlog tome je i taj što pacijent nije vitalno ugrožen, "nije mu o glavu". On naprosto želi bolje izgledati, i za to plaća. Plaća struku, a ne priučenog stručnjaka. Ako plaća, treba za svoj novac dobiti maksimum, o čemu je teško u našim uvjetima razgovarati , jer u medijskom prostoru , vlada situacija, da se svatko može oglašavati kako želi, svatko može napisati romantične pričice o bilo kojoj opasnoj medicinskoj proceduri, kao lakoj, jeftinoj, sjajnoj. Nitko se i ne pita što neki liječnik smije raditi, kakvu ima specijalizaciju. Reakcija malo i kasno, žrtava sve više.

Kao uvod ove teme, dakle liposukcije, pokušat ćemo pojasniti, tko koju liposukciju, zapravo smije raditi. Nije samo pitanje tko bi mogao, već tko će znati postupiti u doduše rijetkom ali mogućim hitnim situacijama, kada se nešto desi tijekom operacije ili poslije nje (npr, embolije). Primjer je kada se radi liposukcija trbuha, moguće je nehotice, kod malo manje vještog operatera, sondom koja je sada sve tanja, ući u trbuh. U tom slučaju treba reagirati, učiniti eksploraciju trbuha i pacijent je siguran.

Isto se može desiti da se tijekom liposukcije trbuha, pod malo oštrijim kutem uđe u prsište. To je jedna komplikacija koju svaki opći kirurg zna i mora znati trenutno riješiti, naravno ako ima dobrog i iskusnog anesteziologa. Slično je i urgentno kod liposukcije natkoljenice, kada se sondom može u preponi ozlijediti velika vena, pa čak i arterija. Opći kirurg to zna i može riješiti, nije lako, ali je pacijent zbrinut i nije ugrožen. Kakva je situacija kada se to desi kirurgu glave i vrata, nije na meni komentar, ali bolje je da se to ne desi.

Poruka je, liposukcija je suverena metoda oblikovanja tijela, plastični kirurg je educiran za liposukcijsko oblikovanje cijelog tijela, sa svim mogućim komplikacijama. Kirurg glave i vrata je educiran za liposukciju na licu i vratu. Čak po edukaciji, liposukcija podbratka se prvi puta spominje kod uže specijalizacije temeljnih specijalizacija ORL i maksilofacijalne kirurgije. Tek kada se nešto desi, postavlja se pitanje licence, ponekad nažalost prekasno. Prevencije nema.


Postupak liposukcije

04-mLiposukcija je postupak kojim se pomoću vakum uređaja, preko silikonskih cjevčica, u posudu, usisava masno tkivo iz pojedinih dijelova tijela. Njom se oblikuje, a ne isključivo mršavi. Masno tkivo se prije usisavanja pripremiti za što manje traumatsko uklanjanje, a krvne žile tog dijela tijela se zatvaraju, tj "stisnu" kako bi odstranjivali samo čistu mast a ne krv. Otopina se 20 minuta prije liposukcije injektira u ta mjesta, pod određenim tlakom. Cijeli dio postane tvrd i podložniji finoj liposukciji. Naravno da je vještina i brzina operatera važno, jer se liposukcija mora završiti u tom dijelu u vremenu kada su još krvne žile zatvorene. Odmah se stavlja steznik na operacijskom stolu , pacijent je siguran.

Tim postupkom se bitno smanjuje mogućnost jedne od komplikacija a to je da nam ugrušak krvi, ili masno tkivo, ili zrak, otputuju venama u cirkulaciju. O tome, kao i o tehničkim rizicima liposukcije na drugom mjestu. Također i o liječnicima koji rade liposukciju tijela, postupcima iz područja urgentne abdominalne i grudne kirurgije, te urologije, kojima se rješavaju potencijalni problemi tijekom liposukcije. Nije dovoljno znati učiniti liposukciju, treba znati i reagirati kod opasne intraoperativne komplikacije. To svaki plastični kirurg zna, jer ima i opću kirurgiju kao temeljnu specijalizaciju.

Regija tijela za liposukciju

05-mLiposukcijom se uklanjaju masne nakupine na tipično određenim mjestima za muškarce i žene. To su tzv. predilekcijska ili predispozicijska mjesta, koja se dijelom po nekim regijama tijela, razlikuju kod muškaraca i žena.

Muškarci su skloni debljanju u trbuh, slabine, grudi.

Kod žena je najčešća nakupina masnog tkiva na bedrima izvana,iznutra, koljena i dr. što kod muškaraca u pravilu nije.

 

 05a-m 05b-m 05c-m

Masno tkivo koje se može ukloniti

05d-mMasno tkivo koje se uklanja liposukcijom, građeno je od masnih nakupina, režnjića koji imaju svoju cirkulaciju, kao i vezivne pregrade. Te pregrade se pružaju od mišića prema koži, imaju ograničenu mogućnost istezanja. Kada masno tkivo nabuja, ono isteže te pregrade, nastaju uvučenja kože, "narančina kora" To je idealno mjesto za liposukciju, koja ukloni dio masnog tkiva, napetost se smanji, nema više udubina.

06-mMasno tkivo koje se usisava najčešće je smješteno između mišića i kože, na tipičnim, najčešće, genetski i spolom određenim mjestima. To su mjesta koja su najotpornija na vježbu i dijete s jedne strane, a sa druge su to mjesta koja bitno utiču na sam oblik tijela, izgled, probleme sa garderobom.

Tipičan primjer su "jahaće hlače kod inače mršave žene.

 

Količine i izgled uklonjenog masnog tkiva

06a-mU Klinici Barbel, čine se liposukcije , koje po opsegu mogu biti od nekoliko postotaka tjelesne težine, pa čak i do više od deset litara, ali ne preko 10 % tjelesne težine. To naravno ovisi o indikaciji, kao i tjelesnoj težini.

06b-mJednoj mršavici, kojoj se ukloni 2 litre, jako će se to vidjeti, sa druge strane ženi koja ima 78 kila , ta količina se samo višak na trbuhu.

Treba napomenuti da iskustva dobrih liposukcija pokazuju: Onoliko koliko masnog tkiva kirurški uklonimo, još približno takva količina se postepeno metaboloizira u prvih 4 mjeseca poslije liposukcije, uz 10 % redukcijsku dijetu i povećane fizičke aktivnosti, pod kontrolom stručnjaka.

Instrumentarij liposukcije

06c-mUsisavanje se čini pomoću raznih sondi(cjevčica) od visokopoliranih čelika, i danas su sve tanje.Danas se koriste tako tanke sonde, do 5 mm promjera, sa raznim otvorima na vrhu da je trauma tkiva jako mala, a broj mjesta kroz koja se ulazi sa sondama sve manji. Za pojedine dijelove tijela koriste se posebne sonde, specijalne zakrivljenosti, posebnih otvora. U klinici Barbel postoji vlastita razvojna linija sondi, do koje se došlo nakon više godina istraživanja. Koriste se isključivo aktivno- pasivne sonde, tj. sonde koje tek kada se uvedu u tijelo, na mjesto gdje se nešto želi ukloniti, postanu aktivne. Na taj način se izbjegavaju već viđeni kanali i "rupe" od sondi.

07-mU klinici Barbel, ne koristi ultrazvučne sonde, zbog, po našem mišljenju, nekontrolirane traume okolnog tkiva, razbijanja masnih stanica, sa ulaskom masti u međustanični prostor, kao i traume kapilarnog sustava. Uz dobru indikaciju, tanke sonde i vješte ruke operatera, svaki će prekomjerni oblik biti sveden na željeno.


Prijeoperacijsko markiranje

07b-m 07a-mČini se ili dan prije ili neposredno prije operacije. Stojeći, da se dobro vidi višak na određenim mjestima. Sugestija pacijenta je važna ali nije dopušteno učiniti baš sve što poneki pacijent misli, jer vrijedi pravilo" prvo ne učini loše pacijentu"

Prijeoperacijsko tuširanje i kirurško pranje u pripremi

Nakon prijeoperacijskog tuširanja i pranja cijelog tijela, od vrata do stopala s tekućim sapunom 3 puta, pacijent se pod kontrolom sestre pere 3 puta sa kirurškim sapunom, 12 minuta, od gornjih partija prema dolje. Naravno da je pacijent prije toga depiliran. Ispiranje pod tušem čini medicinska sestra.

Pokrivanje sterilnom plahtom

08-mNakon kirurškog pranja cijelog tijela, pacijent se zagrne i osuši sa sterilnim kirurškim plahtama, i tako odvodi u operacijsku salu. Plahta se skida, a cijelo tijelo se stoječki tri puta premazuje posebnom tinkturom.

Kirurško pranje stoječki

08a-mPonovo kirurškim tekućim sapunom i antiseptikom tinkturom, od vrata do stopala.

08b-mPacijent se tada smješta na sterilno i nepromočivo pokriven operacijski stol, uz posebnu zaštitu i zamatanje stopala. Od gležnja do vrata, sve je dostupno liposukciji. Oblače se sterilne gaćice, tange. Pacijent se dodatno premazuje antiseptičkom tinkturom, na stolu. Pacijent se sada pokriva sterilnim plahtama da mu ne bude hladno, i prepušta se u ruke anesteziologa. Počinje spajanje monitoringa i uvod u anesteziju, kao i anestezija.

Instiliranje hidroliposukcijske tekućine

08c-mNa mjestima kroz koja će se činiti liposukcija, sa malom iglom se načine otvori kroz kožu, dužine do par milimetara.

08d-mSastav te otopine je različit, ali bit je u tome da se daju preparati koji "stisnu" krvne žile, područje posvijetli, liposukcija se radi bez krvi. Naravno, da tlak otopine koja se ubrizgava sa svoje strane učini masno tkivo tvrđim, dostupnije uklanjanju. Mali grozdovi masnog tkiva ulaze pod negativnim tlakom u sondu i uklanjaju se u mjernu posudu.


A) HIDROLIPOSUKCIJA TUMESCENTNOM TEHNIKOM

09-m 09a-m

Bit će opisana kasnije, kao standardna op. tehnika za srednje i velike liposukcije. Koristi se uređaj za vakum i liposukcijske Sonde različitih promjera, otvora, dužina, savijenosti.

B) MINILIPOSUKCIJA

Radi se o istom principu kao i standardna liposukcija, osim što se, umjesto moćnog vakum uređaja, koristi negativni tlak šprice različitog volumena, sa zadržanim klipom u zadnjem položaju.

Koristi se za liposukciju manjih izbočina, gdje količine nisu velike. Također se koristi kod svih liposukcija, barem u početku, kada se ta aspirirana mast koristi za transplantaciju na neko drugo mjesto-lipotransfer.

Prednost je jednostavnost postupka, nije potrebna skupa oprema, i tlak pod kojim se to radi, je dosta manji od vakum pumpe, put od vrha igle do posude kratak, trenja manja, te su oštećenja masnih stanica manja. To je jako važno za transplantaciju.To može biti usna, jagodice na licu, razne prirodne ili umjetne depresije, povećanje volumena stražnjice, itd.

C) LIPOSUKCIJA "IN SITU"

09b-mOva tehnika je jednostavna i odlična, sastoji se u tome da se sterilne posude, manjeg kapaciteta, drže direktno kod dijela tijela koji se aspirira. Tako se istovremeno ima uvid u količinu i sadržaj aspirata, put od sonde do posude je kratak, tromosti nema. Mogu se koristiti daleko manji negativni tlakovi, čak se može i aspirirana mast,nakon obrade, koristiti za transplantaciju na neko drugo mjesto.

 

Šivanje, pokrivanje rana

Na mjesta rezova, koji su dijelom bez šava, dio ima samo jedan mali šav, dolazi Steri-strip, mala gaza i adhezivna traka. Steznik ide na to. Četvrti dan se pacijent tušira, skine gaze poslije tuširanja, posuši taj dio sterilnom gazom, stavi malu gazu i flaster.

11a-mPVC NAVLAKE koriste se odmah nakon operacije, a preko njih se vrlo lako navuče steznik, bez oštećenja i bolova, nabora i slično. Pacijent ga može koristiti i kod kuće, posebice je važan u prvom tjednu, kada je otok tijela najveći.

Liposukcijski steznik

11b-mBira se i proba prije liposukcije, najčešće se prostire od nekoliko prstiju ispod koljena, do dojki gore, ima naramenice, izrađen je tako da ističe i komprimira obline. Ima otvor za spolovilo, ali je predviđen za skidanje kada se ide na toalet. Nosi se 6 tjedana.

11c-mAko se istovremeno čini liposukcija potkoljenica, može se koristiti duži steznik , ili se dolje koriste kompresijske čarape za vene ili elastične zavoj kroz nekoliko dana.

Kada je pacijent građen tako da niti jedna kombinacija u cijelosti ne zadovoljava, nekoliko dana iza operacije može se koristiti standardni steznik u kombinaciji sa elastičnim ljepljivim zavojem za potkoljenice. Kasnije se mora nači neko bolje rješenje.

12-mS druge strane, ako se čini liposukcija samo nogu, bez trbuha, steznik je jednostavniji, lako se stavlja i skida, pokriva od dojki do iznad spolovila. Može ili ne mora imati čičak, koji olakšava skidanje.

Ako je dio tijela za liposukciju mali, nije potreban složen steznik, već se može koristiti neka od alternativa. Tako se za liposukciju područja bedara, mogu koristiti posebne "bermuda hlačice".

12a-mAko se radi izolirana liposukcija trbuha, ponekad je dovoljan steznik za trbuh, koji može, ali i ne mora imati čičak za skidanje. Bez čička se skida preko nogu ili preko glave. Jednostavan je, lako se pere i njeguje.

Uz steznike, pacijentice poslije 3 tjedna mogu ponekad koristiti kompresijske hulahup čarape, koje u toj fazi mogu privremeno i prigodno zamijeniti steznik za noge. Važno je napomenuti, liposukcije su operacije hladnijih vremena, ne samo iz razloga smanjenja komplikacija, već i zbog vrućine u stezniku, kojeg se nosi 6 tjedana. Naročito je to napor za muškarce, koji nisu navikli na steznike.


Nikada a tako vrijedi i za liposukciju nije nevažna činjenica, koji se lijekovi koriste za taj, kao i bilo koji postupak, na ljudima, sa ove strane registrative. Nije nebitno, činjenica, koriste li se za pripremu liposukcije, uvijek svi preparati koju su registrirani u Hrvatskoj.

Odgovor je DA, jer sve što se aplicira u masne prostore, tj. subkutana injekcije nekoliko preparata otopljenih u fiziološkoj otopini, se normalno nabavlja u veleprodajama lijekova u Hrvatskoj i nalaze se na listi dozvoljenih preparat. Do prije nekoliko godina koristio se jedan preparat iz poznate tvornice Sandoz , ali je on iz nama nepoznatih razloga povučen, nije više dozvoljen i ne koristi se u poliklinici Barbel

Ta početna i temeljna činjenica, nažalost za za Lipostabil ne vrijedi. Neki znani liječnici u nekoliko zadnjih godina je javno govorilo: " Tekući silikon nije bio nikada zabranjen u Hrvatskoj, pa liječnici koji su ga aplicirali nisu učinili ništa loše".

To nije istina. U Republici Hrvatskoj se može za humanu upotrebu, koristiti samo ono što je izrijekom dozvoljeno, što je prošlo provjeru i registraciju. Za liposukciju su to prošli svi preparati. Za lipolizu nema registraciju osnovni medikament, koji je potencijalno visoko agresivan i toksičan.

Patofiziologija masti kod Liposukcija i Lipolize

MEDIJSKE PREZENTACIJE LIPOLIZE:
  • "REVOLUCIONARNA"
  • "NOVO U HRVATSKOJ"
  • "ZAMJENA ZA LIPOSUKCIJU"
  • "LAKO, BEZBOLNO, JEFTINO"
  • "RADI SAMO JEDAN ILI 2 LIJEČNIKA U HRVATSKOJ"

Marketing je sličan marketingu tekućeg silikona od 1991 pa nadalje. Ista reklama, isti autori, mijenjaju se samo pacijenti- žrtve. Komora i Ministarstvo zdravstva ponovo se ne javljaju na vrijeme, unatoč upozorenju. Društvo za plastičnu kirurgiju šuti, a ima obavezu reagiranja zbog zaštite pacijenata.

Lipoliza i struka u RH

Postupak koji je naveden ne radi ni jedan plastični kirurg u Hrvatskoj.!

Postupak se službeno ne radi niti na jednoj državnoj klinici.

Preparat koji se koristi nije registriran u Hrvatskoj

Već imamo žrtve!!!!!

Masno tkivo i potencijalno opasni depoziti u njemu

Masno tkivo spada u vezivna tkiva, dakle tkiva koja povezuju više diferencirana tkiva. Građeno je od masnih stanica, MASTOCITA, u čiju citoplazmi se akumulira mast. Broj stanica i njihov raspored u tijelu i raznim tkivima je i genetski određen, masne stanice se ne umnožavaju. One samo povećavaju volumen taloženjem masti u sebe. Zajedno sa tom masti talože se i neke štetne tvari koje je organizam stvorio ili ju "pokupio" iz okoline. Svi postupci koji uklanjaju masno tkivo moraju voditi računa o tim nataloženim tvarima i velika je razlika da li ih uklonimo sondom zajedno sa masnim stanicama, ili masne stanice otopimo, te se te štetne tvari oslobode po tijelu, kao kod lipolize.

Kontakt informacije

Adresa:

Poliklinika BARBEL

Dragutina Hirča 1

10000 Zagreb

Telefon:

+385 (1) 23 06 100

Fax:

+385 (1) 23 06 300

e-mail:

info@barbel-plasticsurgery.hr

Hotmail.com Error

Zbog nama nepoznatog razloga Poliklinika Barbel nije u mogućnosti odgovarati na e-mail poruke koje dolaze s hotmail.com poslužitelja.

Molimo Vas da nam e-mail poruke ne šaljete s hotmail.com servisa nego nekog drugog kako bi bili u mogućnosti odgovoriti na istu.

Hvala na razumijevanju

Radno vrijeme Poliklinike BARBEL

od 9 do 16 sati

Operacijski dani: Ponedjeljak - Četvrtak

Ambulantni dan: Petak

(uz prethodnu telefonsku predbilježbu)

Ostalo prema dogovoru.