Croatian English French German Portuguese Russian Spanish
Oblik tijela

01a-m 01b-m

Oblik tijela određen je okolinom i nasljeđem. Pod okolinom mislimo na: uvjete života, prehrane i tjelesne aktivnosti, kozmetologiju ali i plastičnu kirurgiju. Tek se nazire početak utjecaja na genetiku nasljeđa, što otvara velike dubioze, ali je utjecaj genetike na okolinu, a time i na čovjeka, već odavno prisutna, primjerom kroz ishranu i drugo.

Seksualnost tijela kroz vrijeme i kulture

Oblik tijela za koji danas mislimo da je idealan, kako kod žena, ali i muškaraca, nije oduvijek bio takav. I ne u svim kulturama.

Povijesno

01c-mKroz povijest su se mijenjali stavovi, seksualnost tijela prolazila je različite faze. Ono što je danas ideal, nekada ne bi ni ušlo u uži izbor. Podsjetimo se vremena Tvigi, anoreksične mršavice, bez grudi i stražnjice, kao ideala ljepote. Početkom 21 stoljeća, ponovo se vraćaju obline, i prije deset godina Jennifer Lopez bi bila "debela" a sada je za mnoge muškarce, ali i žene ideal ljepote. Nešto slično je vladalo i kod nas u Europi, primjer je Rubensova ljepota 1152 godine, gdje bi obline tadašnje Venere danas nazvali"celulitične".

Kulturološki

02-mSa druge strane, i danas u raznim kulturama svijeta različito se gleda na ljepotu tijela.. Tako je u nekim kulturama, opuštena dojka, simbol plodnosti, pojedinim kulturama je "debela žena" zdrava i lijepa, tražena. Nešto slično je i sa muškarcima, primjer su "sumo borci", koji po nekim poimanjima predstavljaju pojam muževnosti, ljepote, snage. Ipak je činjenica da ti "zdravi i crveni muškarci" imaju bitno skraćen životni vijek. Debljina je smrtonosna bolest, stoga ćemo pod posebnom temom reći nešto detaljnije o tom svjetskom problemu u posebnom poglavlju.

Kontakt informacije

Adresa:

Poliklinika BARBEL

Dragutina Hirča 1

10000 Zagreb

Telefon:

+385 (1) 23 06 100

Fax:

+385 (1) 23 06 300

e-mail:

info@barbel-plasticsurgery.hr

Hotmail.com Error

Zbog nama nepoznatog razloga Poliklinika Barbel nije u mogućnosti odgovarati na e-mail poruke koje dolaze s hotmail.com poslužitelja.

Molimo Vas da nam e-mail poruke ne šaljete s hotmail.com servisa nego nekog drugog kako bi bili u mogućnosti odgovoriti na istu.

Hvala na razumijevanju

Radno vrijeme Poliklinike BARBEL

od 9 do 16 sati

Operacijski dani: Ponedjeljak - Četvrtak

Ambulantni dan: Petak

(uz prethodnu telefonsku predbilježbu)

Ostalo prema dogovoru.