Croatian English French German Portuguese Russian Spanish

Anatomija dojke

06-mDojka je promijenjena žlijezda znojnica kože. Nastaje duž mliječne linije koja se proteže od pazuha prema preponi. Dojka je pokrivena kožom, ima bradavicu, gdje se otvara 10-20 izvodnih kanala mliječne žlijezde, koja je podijeljena na više žljezdanih dijelova, između kojih se nalazi vezivno i masno tkivo. Odnos masnog tkiva prema žljezdanom je određen hormonskim statusom i dobi. U starijoj dobi raste količina masnog tkiva. U pubertetu i generativnoj dobi najviše je žlijezde. Gledano srijeda, ispod kože na dojci dolazi masno tkivo, koje oblaže žlijezdu, ispod žlijezde se također nalazi masno tkivo. Ponekad dio žljezdanog tkiva zalazi prema pazuhu, govorimo o repu dojke. Istog je sastava kao i dojka. Kod muškaraca je mliječna žlijezda rudimentarni organ, a kada se razvija slično kao u žene, govorimo o ginekomastiji.

Što je ginekomastija?

14-m 08-mGinekomastija je naziv, kojim se označava muška dojka koja sliči na žensku. Važno je napomenuti da to nije ženska dojka kod muškarca, već muška dojka koja volumenom sliči ženskoj. Razlika je ipak i u obliku, dijelu građe, izgledu bradavice. Sastoji se u rastu, odnosno umnožavanju tkiva ženske dojke. To je mliječna žlijezda i masno tkivo. Radi se o dobroćudnoj promjeni, koja razvojno ima vremena različitog pojavljivanja.

  • Prva je u neonatalnoj dobi
  • Druga je u vrijeme puberteta, oko 14 godine
  • Treća je u kasnijoj dobi, poslije 50 godina

Najčešće, ta sličnost ženskoj dojci je u obliku i volumenu, sa očuvanom malom muškom bradavicom, i malim tamnijim poljem oko nje. Ponekad se ipak vidi da i bradavica jako raste, i to predstavlja poseban problem Teško se skriva. Srećom, operacijski se to može relativno lako smanjiti.


Uzrok rasta muške dojke, najčešće se nalazi u privremenom ili trajnom hormonskom disbalansu sa promijenjenim odnosima androgena i estrogena. Uz hormonski poremećaj, vrlo često je uzrok rastu dojke, zapravo obično debljanje muškarca, jer je muška dojka jedno od genetski predisponiranih mjesta za debljanje.

Postoji i čitav niz oboljenja drugih organa na tijelu, nekih tumora, ciroze jetre i sl. koji mogu u svojoj kliničkoj slici dati povećanje volumena muške dojke, primjer su neke urološke bolesti. Uz neka stanja i bolesti, simptome povećanja muške dojke mogu uzrokovati izvjesni lijekovi, i ako je to razlog, problem je riješen.

Sigurno je najvažnije kod te pojavnosti, prvo pokušati otkriti ima li neki razlog i ako se nađe, ukloniti ga. Ako se ne nađe uzrok koji je doveo do rasta dojke govorimo o idiopatskom povećanju muške dojke, tj. povećanju bez otkrivenog poznatog razloga. Tada je kirurgija jedina mogućnost rješavanja problema, kao i sva definitivno zaostala povećanja dojki , koji su imali neki svoj razlog, on je otklonjen, ali je ipak zaostala povećana dojka.

Ginekomastija puberteta

02-mGinekomastija može biti prolazna, i čest simptom puberteta, koji može proći spontano kada se hormonski status dječaka smiri. Ipak, ako je poslije prolaska puberteta, uz stabilne nalaze hormona, zaostala povećana dojka, kod dječaka koji je pola dječak, pola muškarac, u toj osjetljivoj dobi to može prouzročiti čitav niz problema. Često su to problemi u kontaktu sa okolinom, koja zna biti vrlo okrutna, uz taj zapravo potpuno benigni problem. Pubertet je dob početnih seksualnih istraživanja, i mladi muškarac može imati vrlo traumatski početak svoje seksualnosti, što može ostaviti nesigurnost i kasnije tijekom života.

03-mNije rijedak slučaj pubertetske ginekomastije, koja je udružena sa raznim vrstama asimetrija prsnog koša, od kojih neke mogu jako dodatno povećati dojke, što stvara dodatni psihički problem. Često je kod takvih pacijenata odlično rješenje asimetrična korekcija ginekomastije, tako da se zamaskira promjena na prsnom košu. Iz toga razloga ako dijete signalizira takav problem, zasigurno nije uputno sprečavati ga u njegovom rješavanju.

Treba ga poduprijeti i razumjeti, odvesti liječniku na konzultacije, pokazati mu brigu i želju za rješavanjem problema, ako to kroz neko vrijeme bude i dalje prisutno. Time će sam problem biti označen, ali i način i vrijeme kada bi se mogao riješiti. To će osigurati psihičku stabilnost dečka u tom dobu, te ponekad, kasnije, neće niti željeti operacijsku korekciju, jer će vrijeme učiniti svoje. Drugi će jedva dočekati da se operacijski zahvat učini.

Ginekomastija srednje dobi

04-mU srednjoj dobi, kada su muškarci hormonski stabilni, problem ginekomastije, kod nekih muškaraca zasigurno neće predstavljati nešto što bi željeli operirati. Zapravo, kod toga tipa muškaraca i daleko teže stvari, kao primjerice, pivski trbuh, neće predstavljati nikakvu smetnju. Taj muškarac će radije kritizirati vlastitu partnericu, ako negdje možda ima malo celulita, zanemarujući pri tome svoj izgled. Ipak, sve je veća grupa muškaraca srednje dobi, koji žele sve bolje izgledati, sve se više njeguje navika lijepog tjelesnog izgleda, održavanja tjelesne kondicije. Time se može riješiti puno konturalnih viškova, ali jedno od najtvrdokornijih mjesta je svakako muška dojka. Nažalost je kirurgija tu jedini izlaz.

07-mDa je tome tako vidi se i po tome što ponekad i muškarci koji ekstremno vježbaju i nemaju ni gram masnog tkiva viške, ne mogu izaći na kraj ginekomastijom.

Što više raste volumen prsnog mišića i podloga postaje čvršća, više se primjećuje dojka. I kod tih muškaraca je kirurgija jedini način rješavanja problema.

 

Ginekomastija kasnije dobi

05-mU trećoj dobi, preko 65 godina, kao sastavni dio procesa starenja, buja masno tkivo dojke, jer su muškarci i inače skloniji debljanju. Nažalost, zajedno sa tim promjenama često se javlja i višak kože. Dojka je voluminozna, ali je u opuštenom stanju, kao kod žena koje su izgubile volumen žlijezde, a ostao je višak kože.

U takvim situacijama kod jednog dijela muškaraca te dobi nije moguće učiniti samo liposukciju masnog tkiva dojke. Treba učiniti i redukciju kože.

Tada je u mnogočemu to smanjenje slično podizanju ženske dojke, osim u tome što se kod žene želi očuvati volumen i dobiti oblik dojke, a kod muškaraca se u potpunosti želi smanjiti volumen dojke i ukloniti sav višak kože. Naravno, da je u tradicionalnoj sredini, za muškarca svakako problematično, imati rezove na dojci, koji bi upućivali na operacijski zahvat.

Žena u javnosti uvijek ima pokrivene dojke, osim naravno u toplesu na plaži. S druge strane muškarac na plaži je uvijek otkriven, a time i izloženiji pogledu i komentarima.

Srećom, dio muškaraca ima dlakava prsa, te je time i ginekomastija skrivena, ali i eventualni neki znaci intervencije na dojkama. Naravno da ne smijemo zaboraviti, da dio mladih muškaraca koristi jednako depilaciju kao i žene, njihov prsni koš je bez dlaka, izloženost velika.


  • Klasične metode smanjenja muške dojke
  • Liposukcijska metoda
  • Liposukcijska metoda kombinirana s minimalnom kirurgijom
  • Liposukcijska metoda kombinirana s kirurgijom

Klasične metode smanjenja muške dojke

 

 

01-mDanas izbjegavamo te operativne tehnike, jer ostavljaju velike i vidljive ožiljke, koje je teško prikriti. U vrijeme kada liposukcija nije bila opće prihvaćena metoda, kroz operacijski rez oko areole, kirurški se uklanjalo tkivo dojke zajedno s masnim tkivom.

Teško je bilo, ili gotovo nemoguće, izbjeći oštre rubove područja gdje je žlijezda uklonjena. Zaostale su neravnine na prsnom košu a jedino su jako dlakavi muškarci bili zadovoljni ishodom. Iz toga razloga tu tehniku rijetko koristimo, i to isključivo kod kasne dobi s velikim viškom kože, kada niti jedna druga operativna tehnika nije moguća.

Liposukcijska metoda

10-mMetoda je izbora, sastoji su u tome da se dojka prvo markira, zatim se injektira specijalna otopina, koja područje otvrdne, zatvori krvne žile, te se kroz dvije maleincizije od par mm. tankom sondama višak tkiva ukloni pod negativnim tlakom.

Potrebna je velika vještina operatera, jer je jedina kontrola količine, ruka kojom se procjenjuje debljina dojke ispod kože.

Naravno, potrebno je, koristiti sonde sa posebnim tipom otvora, ponekad i oštrim, da bi se sa sigurnošću uklonilo i nešto tvrđe žljezdano tkivo.

11-mS masnim tkivom nema nikakvih problema. Praktički je moguće u cijelosti ukloniti sav višak, bez ikakvih vidljivih znakova poslije.

Operacija se radi ili u lokalnoj ili općoj anesteziji. Već na operacijskom stolu se vidi potpuna denivelacija strane koja je prvo operirana.

15-mNakon operacije pacijent nosi poseban steznik 6 tjedana, koji pomaže kože da se stisne na svoje mjesto. Na taj način se izbjegava višak kože.

Očekivati je oko dva tjedna promjene raznih koloriteta područja liposukcije, a može se oporavak ubrzati tretiranjem sa nekom od masti za hematome.

13-mBol kod postupka je manja ili umjerena, ovisno o težini operacije. Vrlo je rijetka jaka bol i pravilu se rješava s nekoliko tableta analgetika na dan.

Poslije 2 tjedna iza operacije, pacijent može već početi vježbati cijelo tijelo.

Izostanak sa posla ili škole, najčešće nije uopće potreban.

Liposukcijska metoda kombinirana s minimalnom kirurgijom

09-mMetoda je zapravo samo nastavak ili nadopuna liposukcije, kada je mliječna žlijezda toliko tvrda da ju nije moguće u cijelosti ukloniti liposukcijom.

Zaostalo tkivo bi nakon oporavka ostavilo manje ili veće izbočine ispod i oko bradavice, što svakako nije lijepo vidjeti.

12-mIz toga razloga, u istoj operacije se kroz jedan mali rez na rubu areole, dužine oko 1.5 cm, uđe sa posebnim malim instrumentima, kojima se malo po malo odstranjuje žlijezda i izvlači kroz taj otvor, kao dugačka trakica gaze.

Moguće je u potpunosti ukloniti žlijezdu, a konačni rezultat je odličan, vidljivih znakova operiranja nema.

Kontakt informacije

Adresa:

Poliklinika BARBEL

Dragutina Hirča 1

10000 Zagreb

Telefon:

+385 (1) 23 06 100

Fax:

+385 (1) 23 06 300

e-mail:

info@barbel-plasticsurgery.hr

Hotmail.com Error

Zbog nama nepoznatog razloga Poliklinika Barbel nije u mogućnosti odgovarati na e-mail poruke koje dolaze s hotmail.com poslužitelja.

Molimo Vas da nam e-mail poruke ne šaljete s hotmail.com servisa nego nekog drugog kako bi bili u mogućnosti odgovoriti na istu.

Hvala na razumijevanju

Radno vrijeme Poliklinike BARBEL

od 9 do 16 sati

Operacijski dani: Ponedjeljak - Četvrtak

Ambulantni dan: Petak

(uz prethodnu telefonsku predbilježbu)

Ostalo prema dogovoru.