Croatian English French German Portuguese Russian Spanish

Anatomija dojke

06-mDojka je promijenjena žlijezda znojnica kože. Nastaje duž mliječne linije koja se proteže od pazuha prema preponi. Dojka je pokrivena kožom, ima bradavicu, gdje se otvara 10-20 izvodnih kanala mliječne žlijezde, koja je podijeljena na više žljezdanih dijelova, između kojih se nalazi vezivno i masno tkivo. Odnos masnog tkiva prema žljezdanom je određen hormonskim statusom i dobi. U starijoj dobi raste količina masnog tkiva. U pubertetu i generativnoj dobi najviše je žlijezde. Gledano srijeda, ispod kože na dojci dolazi masno tkivo, koje oblaže žlijezdu, ispod žlijezde se također nalazi masno tkivo. Ponekad dio žljezdanog tkiva zalazi prema pazuhu, govorimo o repu dojke. Istog je sastava kao i dojka. Kod muškaraca je mliječna žlijezda rudimentarni organ, a kada se razvija slično kao u žene, govorimo o ginekomastiji.

Što je ginekomastija?

14-m 08-mGinekomastija je naziv, kojim se označava muška dojka koja sliči na žensku. Važno je napomenuti da to nije ženska dojka kod muškarca, već muška dojka koja volumenom sliči ženskoj. Razlika je ipak i u obliku, dijelu građe, izgledu bradavice. Sastoji se u rastu, odnosno umnožavanju tkiva ženske dojke. To je mliječna žlijezda i masno tkivo. Radi se o dobroćudnoj promjeni, koja razvojno ima vremena različitog pojavljivanja.

  • Prva je u neonatalnoj dobi
  • Druga je u vrijeme puberteta, oko 14 godine
  • Treća je u kasnijoj dobi, poslije 50 godina

Najčešće, ta sličnost ženskoj dojci je u obliku i volumenu, sa očuvanom malom muškom bradavicom, i malim tamnijim poljem oko nje. Ponekad se ipak vidi da i bradavica jako raste, i to predstavlja poseban problem Teško se skriva. Srećom, operacijski se to može relativno lako smanjiti.

Kontakt informacije

Adresa:

Poliklinika BARBEL

Dragutina Hirča 1

10000 Zagreb

Telefon:

+385 (1) 23 06 100

Fax:

+385 (1) 23 06 300

e-mail:

info@barbel-plasticsurgery.hr

Hotmail.com Error

Zbog nama nepoznatog razloga Poliklinika Barbel nije u mogućnosti odgovarati na e-mail poruke koje dolaze s hotmail.com poslužitelja.

Molimo Vas da nam e-mail poruke ne šaljete s hotmail.com servisa nego nekog drugog kako bi bili u mogućnosti odgovoriti na istu.

Hvala na razumijevanju

Radno vrijeme Poliklinike BARBEL

od 9 do 16 sati

Operacijski dani: Ponedjeljak - Četvrtak

Ambulantni dan: Petak

(uz prethodnu telefonsku predbilježbu)

Ostalo prema dogovoru.