Croatian English French German Portuguese Russian Spanish

Što je BOTOX?

"Botox" = Botulinum A Exotoxin

Botulinum A Exotoxin nije kozmetički preparat, već toksin, tj. registrirani lijek koji se normalno koristi u medicini više od 2 desetljeća.

U zadnjih desetak godina koristi se i u kozmetološke svrhe zbog svojih osobina, ali je i zadržao potencijalne opasnosti s nepropisanom upotrebom (način i osoba koja aplicira).

Iz toga izlazi da je :

  1. "Botox"preparat registriran u Hrvatskoj, što znači da je prošao je sve potrebne procedure prije registracije u našoj zemlji.
  2. Ima uvoznika i distributera, uputstvo i sve drugo.

Aplikaciju Botulinum A Exotoxina smije činiti samo liječnik.

Najčešća upotreba

U kliničkoj medicini neprocijenjiv je doprinos Botulinum A Exotoxina za liječenje poremećaja u funkciji očnih mišića, razna neurološka spastična stanja itd. Uloga liječnika koji aplicira Botulinum A Exotoxin u kozmetološke svrhe je velika, jer time proširuje indikacijsko područje i preuzima odgovornost za takvu upotrebu. To znači, da je za sve eventualne probleme koji proizlaze iz kozmetološke upotrebe Botulinum A Exotoxina isključivo, odgovoran liječnik koji ga koristi. Prozvođaći i distributeri su se na taj način zaštitili od problema, kojeg su prebacili na krajnjeg korisnika, tj liječnika.

U nekim zemljama Europe kao i u SAD-u već su registrirane neke kozmetološke upotrebe, a kod nas je to u tijeku.

Pacijent sa kozmetološkim indikacijama, treba znati da je Botulinum A Exotoxin jedna od mogućnosti, ali ne i jedina. Liječnik ne smije imati kontraindikacije za upotrebu (osim alergije na sredstvo). Pacijent mora biti informiran o relativnoj varijabilnosti željenih efekata, mogućim komplikacijama, koje su na sreću rijetke i prolaze za isto ono vrijeme, koliko traje djelovanje preparata, a to je od nekoliko mjeseci do godinu dana. Po mojim saznanjima, nije poznat niti jedan letalni slučaj u svijetu zbog upotrebe Botulinum A Exotoxina u kozmetološke svrhe, jer su doze doista male.

Potencijalna opasnost je jaka ALERGIJSKA REAKCIJA, i to je jedan od razloga zašto Botulinum A Exotoxina smije aplicirati samo liječnik. Aplikacija Botulinum A Exotoxina se treba činiti uz kompletnu opremu i medikamente za suzbijanje šoka, u što naravno ide i kisik. Aplikacija po aulama hotela ili drugim sličnim mjestima sigurno nije preporučena niti od proizvođača, a niti je dopustiva po medicinskim kautelama. Nonšalantni članci po Hrvatskim novinama u kojima se veliča Botulinum A Exotoxina, ali i liječnik koji sa njime čini čuda, svakako su pitanje ukusa, ali i pitanje lažnog informiranja potencijalnog pacijenta .

To je kod nas postala uobičajna praksa, iako je to u svijetu nedopustivo. Zadnje afere oko nekih lijekova u Hrvatskoj pokazuju koliko je i sam liječnik u stanju napisati o nekom preparatu radi financijske dobiti, svoje osobne ali i proizvođača preparata. Naravno, i ovdje se kao i kod upotrebe proskribiranog i štetnog tekućeg silikona može postaviti pitanje:

Može li se u Hrvatskoj upotrebljavati u humanoj medicini sve što nije zabranjeno, ili samo ono što je registrirano, tj. dozvoljeno.

Kontakt informacije

Adresa:

Poliklinika BARBEL

Dragutina Hirča 1

10000 Zagreb

Telefon:

+385 (1) 23 06 100

Fax:

+385 (1) 23 06 300

e-mail:

info@barbel-plasticsurgery.hr

Hotmail.com Error

Zbog nama nepoznatog razloga Poliklinika Barbel nije u mogućnosti odgovarati na e-mail poruke koje dolaze s hotmail.com poslužitelja.

Molimo Vas da nam e-mail poruke ne šaljete s hotmail.com servisa nego nekog drugog kako bi bili u mogućnosti odgovoriti na istu.

Hvala na razumijevanju

Radno vrijeme Poliklinike BARBEL

od 9 do 16 sati

Operacijski dani: Ponedjeljak - Četvrtak

Ambulantni dan: Petak

(uz prethodnu telefonsku predbilježbu)

Ostalo prema dogovoru.